Milyen grillsütőt válasszak?
Az ember a grillsütőt a kültéri sütés élvezetéért, és a családdal, valamint a barátokkal együtt töltött idő színesebbé tételéért veszi. A grillezés végeredménye egy finom elkészített étel, és egy jókedvű társaság. Emiatt akkor is fontos egy megfelelő grillsütő, ha ritkábban használjuk azt. Mindannyian büszkék vagyunk azokra a pillanatokra, amikor a barátaink vagy a családunk el van ájulva a főztünktől. Ne hagyjuk ki tehát a legfontosabb pillanatokat csupán azért, mert az életben egyszer spórolni szerettünk volna. Egy megfelelő grillsütő ezzel együtt még csak nem is drága. Egy igazán minőségi gyártónak is vannak olyan egyszerűbb modelljei, amelyek szinte bárki számára elérhetőek.
Egy jó sütőtér anyaga öntött alumínium. Ez azért van, mert ezzel a módszerrel és anyaggal egy masszív, nagy hőtartó képességű, időtálló, rozsdamentes megoldást kapunk. Az alumínium, mint anyag természetesen nem a legolcsóbb, de mindenképpen a legcélravezetőbb.
Miért fontosak az égőfejek?
Az égőfejek biztosítják a grillsütő melegét. Ha egy égőfej nem jó minőségű, vagy nem megfelelően van tervezve, esetleg az alacsonyabb gyártási költségek elérése érdekében “anyagtakarékos”, akkor lehet, hogy a grillsütőnk sütőtere nem lesz elég meleg, illetve nem lesz megfelelő a hőeloszlása. Egyik eset sem kedvező, mivel az ételeink csak megfelelő hőfok mellett tudnak elkészülni, és megfelelő hőeloszlás mellett várható egyenletesen átsült “végeredmény”, és persze elégedett barátok. Egy jó égőfej mindkét oldalán vannak látható lángok, és általában “dupla csöves” (angolul dual-tube burner). A dual tube égőfejre az jellemző, hogy egy kisebb gázcső bele van tolva egy nagyobb gázcsőbe, amelynek hatására a gáz az égőfejben mindkét irányban egyenletesen áramlik. Ha ilyen rendszert választunk, grillsütőnk mindig magas hőmérsékletre és egyenletes hőeloszlásra lesz képes. Ne spóroljunk tehát az égőfejeken, mert ez adja a grillsütő lényegét.
Miért van szükség grillkefére?
A rézhuzalos kefe azért fontos, mert ez távolítja el a zsiradékot a sütőfelületekről. Az előző részben, a tisztítás kérdésénél már említettük a forrón való zsíreltávolítás módszerét.
Mi az a Flavor-Wave (ízhullám)?
A Flavor-Wave a Broil King saját bejáratú beceneve vagy szakkifejezése, és arra a hullámos felületre vonatkozik, amely segíti az égőfejek tisztántartását azáltal, hogy a lecsöppenő zsírt eltereli. Ezt az elemet más néven zsírterelőnek hívják. Az elsődleges funkciója mégsem a lecsöppenő zsír elterelése, hanem éppen ellenkezőleg: annak elpárologtatása. A lecsöppenő zsír ugyanis minden olyan finom aromát és ízanyagot tartalmaz, amit eredetileg az ételeinknek szántunk. Ha ezt a nedvességet egy megfelelően forró felületről visszapárologtatjuk, akkor igazi, grilles, faszenes ízt kapunk vissza ételeinkben. Ez a Falvor-Wave egy szabadalom által védett eszköz, ami a Broil King grilleken készült ételek egyedi ízét adja.
Milyen eszközre lesz szükségem, ha már van grillsütőm?
A grillsütő mellett szükségünk lesz grillfogóra, grill lapátra, rácstisztító-kefére. Ezeken az eszközökön kívül jól jönnek majd az edények, tálak, pizzasütő lapok, vagy grillnyársak. Nagyon különleges alkalmakkor tálalásra is használható a Fajita serpenyő, amely a spanyolok kedvenc grill eszköze. Ha grill eszközöket keres, a Broil King kínálatát megtalálja a grillplaza.hu webáruházban.
Hol tartsam a grillsütőm?
A grillsütő úgy készül, hogy annak az időjárás elemei különösebben nem ártanak. Fontos tudni viszont, hogy az UV mindenre hatással van. Ne tegyük ki tehát grillsütőnket direkt napfénynek. Ha grillsütőt vásároltunk, mindenképpen takarjuk le. Nem fontos gyári takarót vásárolni hozzá, de nagyon szépen mutat, ha a mérete és a dizájnja harmonizál a grillsütő megjelenésével. Sütőnket télen is kint hagyhatjuk, ha fedett helyre tudjuk tenni. Ha olyan helyen lakunk, hogy lopástól is tartanunk kell, akkor mindenképpen tegyük zárt helyre. Ebben az esetben érdemes olyan sütőt választanunk, amelynek lehajtható az oldalsó polca.
Miből készül a jó sütőlap?
A grillsütők sütőfelületeinek minőségét “kilóban és sűrűségben” mérjük. Ez furcsán hangozhat, de fontos tudnunk, hogy a sütőfelület egyik legfontosabb ismérve a tömege, mert a sütőtér hőmérsékletét a rácsnak meg kell tartania. Ugyanez a helyzet a sütőlappal is. Fontos, hogy minél masszívabb, minél nehezebb öntöttvas sütőfelületet válasszunk grillsütőnkhöz. Képzelje el hogy, a sütőlapnak vagy a rácsnak akkor is meg kell tartania a megfelelő hőmérsékletet, ha a grill tetejét kinyitottuk. Egy finom steak sütésénél kifejezetten hátrányos lenne, ha a sütőfelület pillanatok alatt kihűlne.
Mennyi idő alatt sül meg egy pizza?
Egy jó minőségű grill-ben a pizza 350-400 fokos sütőtérben sül. Ha megfelelő pizzasütő rendszert választunk hozzá, akkor a pizzánk 4-6 perc alatt elkészülhet. (A grillreceptek.hu oldalon egy nagyon praktikus pizzasütő van bemutatva)
Hol találok megfelelő grillrecepteket?
A grillezéshez nem árt speciális grillrecepteket használni. A grillreceptek.hu egy olyan receptoldal, amely a grillsütőkön készített ételek receptgyűjteménye. Hús- és fűszerismertetője, receptjei sok-sok héten, hónapon, vagy akár éven át szolgálja grillezésünket anélkül, hogy kiválasztott ételeinket ismételni kellene.
Mire figyeljek a grillfogó kiválasztásánál?
A jó minőségű grillfogó csipesz átéri a sütőteret, így használata közben kezünket nem éri a forróság, illetve a környezeti hatások, pl. eső hatására sem rozsdásodik meg. A ráégett ételt könnyű róla letakarítani.